Çit Bitkileri Leylandi

Leyland Selvi Ağacının Özellikleri

 

Leyland selvi (Cupressocyparis leylandii) tarama amacıyla Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya’da sıkça kullanılan büyük yaprak dökmeyen bir kozalaklı ağaçtır. Bir erkek Monterey selvi (Cupressus macrocarpa) ve dişi Nootka sahte selenin (Chamaecyparis nootkatensis) tesadüfi bir melezi, 1888’de Galler’de keşfedildi. Ana ağaçların her ikisi de Kuzeybatı Pasifik’e özgü, ancak Galler’deki bir mülkte bir arboretumda büyüyorlardı. Monterey selvi Kuzey Kaliforniya sahil bölgelerinde, Nootka sahte selvi ise Oregon, Washington ve Britanya Kolombiyası kıyılarında yetişmektedir.

Leylandinin Tarihçesi

Leighton Hall, Welshpool, Galler’de bulunan Leyland selvi, mülk sahibi olan ve fideleri keşfeden adama, CJ Leyland adını verdi. Hibrid sıradışıdır, çünkü iki farklı cins bitki nadiren çaprazlanır. Leyland’ın evinde yeni haçları test eden büyüleyen kayınbirader Haggerston Kalesi’nde de onun için bir çeşidi vardır. Gri altları olan adaçayı yeşil iğneleri olan “Haggerston Gray” (Cupressocyparis Leylandii “Haggerston Gray”). 1941’de Leyland selvi ilk köklü kesimler Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi.

Leylandinin Büyüme Alışkanlığı

Leyland selvi, 70 metre boyunda ve 15 metre genişliğinde ulaşabilen hızlı büyüyen bir ağaçtır. Gençken, yılda 3 feet büyür. Nootka sahte selvi ebeveyni şeklindeki, yeşillik ve kışa sertliğine benzeyen yoğun, dar piramidal veya sütunlu bir şekle sahiptir. Monterey selvi ebeveyni, ona hızlıca büyümesinin yanı sıra, o ağacın karakteristik dallanma düzenini verir.

Yeşillik, Tohum ve Kabuk

İnce, yukarı kıvrımlı dallarda düz gri gri yeşillik spreyler, daha sonra çeşitler altın, yeşil ve gümüş mavisi yeşillik sunsalar da, orijinal Leyland servisinin bir özelliğidir. Koyu kahve, 3/4 inç genişliğe kadar tohum taşıyan koniler ve pul pul kahverengi kabuğa sahiptir.

Sertlik ve Kültür


Leyland selvi ABD Tarım Bakanlığı bitki sertliği 6 ila 10 bölgelerinde büyür. Toprak tipi konusunda tedirgin değildir, ancak yüksekliğini dengeleyecek kadar derin kökler oluşturmak için iyi bir drenaj gerektirir, veya uçabilir. Tam güneş, kısmi güneşte de büyümesine rağmen tercih edilen bölgedir. Leyland selvi kurulduktan sonra kuraklığa toleranslı olsa da, hızlı büyümesini desteklemek için gençken düzenli, derin sulama gerektirir.

Leylandi Kullanımı

Öncelikle rüzgâr siperi olarak ve tarama ve çitlerden korunma amacıyla kullanılan Leyland selvi, ev sahiplerini hızla doldurarak memnun ediyor. Ancak budama olmadan, standart bir kentsel alan için çok büyük olabilir ve kaldırılması gerekebilir. Ağaç kesiliyor ve dalları tamamen çıplak toprağı kaplamak için zemine kadar büyüyor. Saksı Leyland selvi canlı Noel ağaçları olarak satılmaktadır ve özellikle kesilmiş ağaçların pahalı olduğu Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde popülerdir.

Leylandi Dezavantajları

Leyland selvi hızlı bir şekilde 30 veya 40 feet boyunda büyür, bu genellikle bir şehir alanı için çok büyük bir ağaçtır. Tarama için birbirine yakın dikilen ağaçlar, canker ve iğne yanması gibi hastalıklara ve bagworms ve örümcek akarları gibi böceklere karşı hassastır. Aşırı kalabalık, ağaçları zayıf hava sirkülasyonu nedeniyle hastalığa karşı savunmasız kılar. Ayrıca yetersiz güneş ışığından dolayı alt dalların dökülmesine neden olur.

Leylandi Çeşitleri

Leyland selvi çeşidinde sarı, altın, mavi-yeşil, parlak yeşil ve beyaz-yeşil renk çeşitlerinin yaprakları vardır. Hollandalı bir çeşit olan “Gold Rider” (Cupressocyparis Leylandii “Gold Rider”), limon yeşili iç kısmıyla altın uçlu bir yeşillik vardır. “Castlewellan” (Cupressocyparis Leylandii “Castlewellan”), kışın bronzlaşan sütunlu bir alışkanlığa ve altın yapraklara sahiptir. “Naylor’s Blue” (Cupressocyparis Leylandii “Naylor’s Blue”) simli mavi-yeşil yeşillik, “Emerald Isle” (Cupressocyparis Leylandii “Emerald Isle”) yumuşak, parlak yeşil ve “Gümüş Tozu” (Cupressocyparis Leylandii “Silver Dust”) gri-yeşil yapraklar beyaz lekeler ile uçlu.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir