Çit Bitkileri Taflan

Taflan ( Euonymus ) İçin Büyüme ve Bakım Nasıl Yapılır

Peyzajınız için yeni bir çalı arıyorsanız, Taflan ( Euonymus ) bir çalı ile yanlış gidemezsiniz. Bu manzara gözdesi, bir asma gibi, bir çalılığa, hatta bir ağaca bile büyüyen çeşitlerde bulunabilir. Grup olarak renkli yeşillik, ilginç ağaç kabuğu ve eşsiz çiçek ve meyvelerin yıl boyunca ilgisini çekiyorlar. Bilinen bir Taflan ( Euonymus ), ilkbaharda yeşil yapraklı bir çalı olarak başlayan “Yanan Bush” dur. Havalar soğudukça, yeşillik kırmızılaşmaya başlar ve böyle yaparak “Burning Bush” adının geldiği yer burasıdır. Sezonun ilerleyen saatlerinde yaban hayatı için yiyecek sağlayan kırmızı meyveler oluşacaktır.

Taflan ( Euonymus ), kısmi güneşte gölgede ve hatta parlak güneş ışığında iyi çalışır. Bir grup olarak 4 ila 8 USDA Bitki Sertliği Bölgelerinde büyüyebilirler. Geyik nedeniyle yeni bir şey ekmekten korkarsanız endişelenmeyin. Bu çalılar geyiklere karşı dayanıklıdır. Bunun ötesinde peyzaj tasarımında canlı çit ve zemin örtüsü olarak iyi çalışırlar. Bunun nedeni, Taflan ( Euonymus )’un birçok çeşidinin ideal koşullar altında yılda 24 inç kadar büyümesidir.

Çevre düzenlemenizde bir Taflan ( Euonymus ) kullanmayı planlıyorsanız, ilk adım yerel uzatma temsilcinize danışmaktır. Bu neden? Bu bitkinin hızlı büyümesi nedeniyle, bazı abanoz türlerinin istilacı olduğu kabul edilir. Çeşitliliğinizin istilacı olup olmadığını belirledikten sonra, dikiminizin kaderini buna göre karar vermeniz gerekecektir.

Taflan ( Euonymus )’unuzu yerleştirmek için uygun yerle başlar. Taflan ( Euonymus ) çalısı doğrudan güneş ışığına maruz kalabilir. Bu çalı için toprak tipi önemli olmamakla birlikte, toprak drenajı çok önemlidir. Köklerin suyun içinde oturduğu “ıslak ayakları” tolere etmeyecektir. Çalılarınızı dikmeden önce, en azından bir yağmurdan sonra toprağı gözlemlediğinizden emin olun. Toprağın yüzeyinde su birikintisi olduğunu fark ederseniz, güvenli bir şekilde toprağın drenaj olmadığını söyleyebilirsiniz. Bunu belirledikten sonra ekmeye hazırsınız.

Dikim işlemine başlamak için önce kabın genişliğinin iki katı ve aynı derinlikte bir delik kazmanız gerekir. Bu yapıldıktan sonra, dikilen tencereyi deliğin derinliğini ve genişliğini kontrol etmek için deliğe yerleştirin. Gerektiği gibi ayarlayın.

Delik açıldıktan sonra, deliğin içini kazımanız gerekir. Bunu neden yapman gerekiyor? Cevap basit. Toprağınızdaki kil seviyesinin yüksek olması durumunda, deliğin iç kısmının kil çömlek gibi sertleşeceği bir durum vardır. Bu işleme cam denir ve bu basit işlem, tesisinizin köklerinin delikten dışarı doğru büyümesini önler. Camın kendisi, kökleri sadece bir daire şeklinde büyüyecekleri delikte tutacaktır. Bu sonuçta tesisi öldürecek. Bunu önlemek için, deliği temizlemeniz gerekecektir. Bu, deliğin içini bahçe tırmıkla kazıyarak kolayca yapılır.

Ardından, tencere keserek Taflan ( Euonymus )’u kabından çıkarın. Kökler açığa çıktıktan sonra, kök topunu inceleyin ve hastalıklı veya ölü kökleri kesin. Biraz gevşetmek ve dışa doğru büyüyebileceklerini söylemek için kökleri parmağınızla hafifçe vurun. Bu yapıldıktan sonra, deliğin dibine 2 inç bahçe toprağı yerleştirin ve kökleri deliğe yerleştirin. Toprakla doldurun. Deliğin toprak seviyesinin ve toprağın eşit olduğundan emin olmak için hava kabarcıklarını gidermek için gereken suyu toplayın ve gerektiği şekilde toprakla doldurun.

Yabancı ot kontrolü için toprağa ve malçla üstüne yavaş salınan bir gübre serpin.

Bu çalının büyümesini kontrol etmek için, ilkbaharda bitki materyali budamak mümkündür. Budama konusunda çok endişelenmeyin. Bu çalılık budama söz konusu olduğunda çok dayanıklıdır.

Bu çalılık çeşidinin az bakım gerektirmesi durumunda, birkaç bitki hastalığı problemi vardır. Bu, kabuk, külleme, taç safrası, antraknoz ve cersocpora yaprak lekesini içerir. Bunların çoğuna mantar neden olurken, asıl mesele yağışlı hava veya bitki materyalinin zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Tabiat Ana ile ilgili yapabileceğiniz hiçbir şey yok ama harcanan yaprakların sonbaharda toplanıp bertaraf edildiğinden emin olabilirsiniz. Bu, çalı mantarının alınmasını önlemede yardımcı olacaktır. Bakteriyel konuya gelince, uygun budama teknikleri ve ayıklama stratejileri ile bitki hasarını azaltarak tutunmasını önleyebilirsiniz.

Taflan ( Euonymus ) çok hızlı büyüyen bir bitki olduğundan, bitki materyallerinizin zenginliğini paylaşmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için kesim ile başlar. Bu yayılma tekniğine başlamak için, ilk önce yayılma ile ilgili tüm malzemeleri temizlemeniz gerekecektir. Bu, kesme aletinizi suya batırmak ve bir ağartıcı kabına sahip bir kabın içine su koymak demektir. Birkaç dakika ıslanmalarını bekleyin ve sonra silin. Temiz suda durulayın ve kurumaya bırakın. Malzemeleriniz kuruduktan sonra kesmeye hazırsınız.

Bu işlemin ilk adımı, drenaj malzemesini kabınızın tabanına yerleştirmektir. Ayrı bir kapta eşit parçaları kumlayın ve turba yosunu karıştırın. Bu yapıldıktan sonra, su ile sisleyin. Toprak nemlendirildikten sonra, tencereyi hazırlanan toprakla doldurun ve hafifçe aşağı çekin. Artık kesimlerinizi almaya başlamaya hazırsınız.

Tesisinizi araştırın ve en az 12 inç uzunluğunda sağlıklı dallar bulun. Onları bulduktan sonra, bıçağını al ve dalı açılı bir düğümde kes. Bir düğüm, yaprağın geldiği kök üzerinde küçük bir düğümdür.

Sonra, 12 inç uzunluğundaki kesimi 3 ila 4 inç parçalara bölün. Tüm kesimin açılı olduğundan emin olun. Her 3 ila 4 inç parça için üst 4 dışındaki tüm yaprakları çıkarın. Kesilen ucu toz haline getirilmiş bir kök hormonuna daldırın. Bu yapıldıktan sonra, bir kurşun kalem alın ve hazırlanan toprakta bir delik açın. İşlem görmüş kesimi deliğe yerleştirin ve etrafındaki toprağı sürün. Tüm kesimlerle işlemi tekrarlayın. Bir tencerenin doldurulmasından sonra, kabı şeffaf plastik bir torbaya koyun ve bağlayın. Başlangıçlarınızı dolaylı güneş ışığı alan ılık bir odaya koyun.

Toprak nemi haftalık olarak izlenir ve yaklaşık bir ay içerisinde Taflan ( Euonymus ) köklü olmanız gerekir. Köklü olup olmadığını nasıl anlarsınız? Başlamalar nazikçe çekilirse, direnmeleri gerekir. Başlangıcı yaklaşık 1 inç yüksekliğinde olduğunda plastik torbadan çıkarın ve ayrı saksılara aktarın.

Bahar gelene kadar onlarla ilgilenmeye devam edin. O zaman, onları bahçenizdeki alana nakledebilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir